حقشناس ادامه داد: در چنین شرایطی، رسانههایی موفق خواهند بود که بتوانند از یک مدل علمی، بومی و راهبردی در تولید و توزیع محتوا استفاده کنند و بدون این مؤلفهها، تلاشهای رسانهای نهتنها اثربخش نیست، بلکه ممکن است به ضد خود تبدیل شود.
وی با تأکید بر اهمیت ارتقاء سواد رسانهای در جامعه، تصریح کرد: یکی از عوامل اصلی آسیبپذیری افکار عمومی در برابر رسانههای معاند و روایتهای انحرافی، نبود سواد رسانهای در میان اقشار مختلف جامعه است.
مسئول سازمان بسیج رسانه مازندران تصریح کرد: نبود ساختارهای سازمانیافته برای جریانسازی و تولید محتوای راهبردی، افکار عمومی را بهشدت در برابر تهاجمات رسانهای آسیبپذیر کرده است.
حقشناس با اشاره به خطر گسترش «شبهواقعیتها» که از طریق رسانههای دشمن منتشر میشود، افزود: وقتی ما روایت خودمان را از وقایع نداشته باشیم، دشمن با روایتسازی هدفمند، فاصله مخاطب را از واقعیتهای میدانی افزایش میدهد و این مسئله منجر به تضعیف هویت ملی، گسست اجتماعی و کاهش سرمایه اجتماعی خواهد شد.
نیازهای اساسی جریانسازی رسانهای
وی با اشاره به مهمترین نیازهای کشور در حوزه رسانه، شش محور اصلی را برشمرد و گفت: هر جامعه باید براساس فرهنگ، سیاست و ارزشهای خاص خود، مدل جریانسازی طراحی کند.
به گفته مسئول سازمان بسیج رسانه مازندران، الگوهای وارداتی یا کپیبرداری از مدلهای بیگانه، برای پاسخگویی به نیازهای پیچیده رسانهای ایران اسلامی کارآمد نیستند.
حقشناس گفت: در فضای جنگ شناختی و عملیات روانی، تنها راه دفاع مؤثر، تقویت آگاهی، بینش و قدرت تحلیل مردم از طریق جریانسازی مستمر و هوشمندانه است.
وی افزود: مدیران فرهنگی و تصمیمگیران اجتماعی بدون بازوی رسانهای مؤثر، توانایی تأثیرگذاری در میدان روایتها را نخواهند داشت. رسانه باید ابزار پیونددهنده حاکمیت با بدنه اجتماعی باشد.
مسئول سازمان بسیج رسانه مازندران از کمبود نیروی انسانی ماهر در حوزههایی چون سواد رسانهای، اقناعسازی، روایتگری و تولید محتوای راهبردی بهعنوان یکی از نقاط ضعف کنونی نام برد و افزود: بدون تربیت نیرو، جریانسازی مؤثر اتفاق نخواهد افتاد.
حقشناس یکی از رسالتهای مهم رسانهها را بازسازی اعتماد عمومی دانست و گفت: بسیاری از مردم به رسانههای رسمی بیاعتماد شدهاند.
جریانسازی، نه انتخاب بلکه ضرورت
وی با اعلام اینکه تنها راه بازیابی این اعتماد، عملکرد هوشمندانه و صادقانه رسانهها در روایتگری و پوشش مسائل واقعی جامعه است، ادامه داد: بحرانهایی مانند بلایای طبیعی، اعتراضات یا مسائل سیاسی به سرعت در افکار عمومی بازتاب مییابند.
مسئول سازمان بسیج رسانه مازندران بیان کرد: اگر رسانهها در چنین مواقعی فاقد انسجام و آمادگی در روایتگری باشند، میدان را به رسانههای معارض میسپارند و باید پیش از وقوع بحران، نقشه جریانسازی رسانهای آماده باشد.
حقشناس گفت: جریانسازی رسانهای امروز دیگر یک انتخاب نیست، بلکه ضرورتی اجتنابناپذیر برای کشورهایی است که میخواهند در میدان جنگ شناختی و رسانهای باقی بمانند.