به گزارش سرای نور؛ منصور کبگانیان گفت: نقشه جامع علمی کشور دارای ۱۳ راهبرد کلان و ۲۲۴ اقدام ملی است و تمام مسائل علم و فناوری درآن گنجانده شده است. اسناد مصوبی که در حوزه علم و فناوری وجود دارد جمعا، ۸۸ سند ملی و فرابخشی است.
وی درباره اینکه چه تعداد از این اسناد اجرایی شده و چه تعداد اجرایی نشده است افزود: برای تمام اسنادی که مصوب شده، یک کمیته راهبری سند تشکیل داده ایم که این کمیته ها وظیفه دارند مرتب از پیشرفت و یا عدم پیشرفت اسناد مصوب شده گزارش ارایه دهند.
قائم مقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشورادامه داد: گزارش هایی که ارایه می شود، درصحن ستاد نقشه جامع علمی کشور اصلاح شده و برای روسای سه قوه و مقام معظم رهبری به صورت مرتب ارسال می شود.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مصوبات نقشه جامع علمی کشور، که سه الی چهار سالی است که زمین مانده، مصوبه حمایت از دانشجویان دکتری است.
کبگانیان ادامه داد: دانشجویان دکتری نخبه ترین دانشجویان کشور ما هستند، شورای عالی انقلاب فرهنگی این مصوبات را پیش بینی کرده ولی نمی تواند آن را اجرا کند، بلکه باید دستگاهها، وزارتخانه های علوم و بهداشت این کار را اجرایی کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: بخش قابل توجهی از دانشجویان دکتری متاهل بوده و باید مستقل باشند، در همه کشورهای دنیا به دانشجویان دکتری کمک هزینه ای پرداخت می شود که در حد زندگی دانشجویی تامین باشد و شورای عالی انقلاب فرهنگی کاملا مصوبه ای برای این موضوع پیش بینی کرده است.
وی خاطرنشان کرد: مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، دست وزرای مربوطه را باز گذاشته، که اگر خواستند اقدامی در انجام دهند، بتوانند این کار را انجام دهند بدون اینکه سازمان بازرسی به آنها بگوید، چرا این کار انجام شد.
کبگانیان افزود: وزرای مربوطه می توانند براساس این مصوبه آیین نامه ای طراحی کرده و اگر هم مشکل اختصاص ردیف باشد با کمک اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس آن را حل کنند.
وی ادامه داد: البته یک مدتی است که معاونت علمی بودجه ای برای حمایت از دانشجویان دکتری اختصاص داده، ولی منظور ما حمایت از فعالیت های تمام وقت دانشجویان دکتری است، و فکر نمی کنم این پرداخت نامنظم و هر ۶ ماه یک بار باعث شود که دانشجوی دکتری از کار در بیرون از دانشگاه خودداری کند.
کبگانیان افزود: این دانشجویان در بیرون از دانشگاه در شغل هایی غیر مرتبط با رشته های خود مشغول می شوند و این مساله باعث می شود دوران تحصیل آنها طولانی شود و حتی تعدادی از آنها با دریافت بهترین بورس ها از خارج از کشور به خارج می روند و این به نفع کشورهای صنعتی می شود که با مبلغ ناچیزی زندگی آنها را تامین کرده و نخبه های ما را جذب کرده اند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: البته وزارت بهداشت برای بخش انترنی و قسمتی که دانشجویان بیمارستان کار می کنند، حمایت هایی را لحاظ کرده است که ما تشکر می کنیم ولی آیین نامه ما بسیار کامل تر است.
وی ادامه داد: وزارت علوم که بیشترین دانشجو نخبه و دکتری را دارد، انتظار است که این آیین نامه را اجرایی کند و اگر مشکلاتی هم برای اختصاص ردیف وجود دارد با تعامل با مجلس حل می شود، چون این نقشه جامع علمی کشور به سه قوه ابلاغ شده است.
کبگانیان در ادامه به طرح های کلان ملی اشاره کرد و گفت: این طرح ها ابرپروژه هایی هستند که هر کدام می توانند ۱۰ الی ۲۰ دانشجوی دکتری و کارشناسی ارشد را از دانشگاه ها و پژوهشگاه ها جذب کنند.
وی ادامه داد: این طرح ها شامل، قطار سریع السیر، ماهوارهها، گیاهان دارویی، هواپیماهای متوسط به بالا، بیوتکنولوژی و موارد دیگر می شود. حدود ۷۰ الی ۸۰ طرح کلان ملی درقالب شورای عالی عتف با حدود ۸۰ میلیارد تومان بودجه مصوب شده بود که در حال حاضر اکثریت این طرح ها از سال ۹۰ به بعد متوقف شده و ردیف آنها حذف شده است.
کبگانیان به سند آمایش آموزش عالی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر از فرایند اجرایی سازی سند آمایش آموزش عالی نیز رضایت نداریم. زمانی که تمام گزارش ها از کمیته ها جمع آوری شود، وضعیت اسناد علم و فناوری را اعلام می کنیم.
منبع:مهر