به گزارش سرای نور؛ محمدباقر قالیباف در صحن علنی مجلس با اشاره به ابعاد حادثه پلاسکو گفت: از دو نگاه به این حادثه خواهم پرداخت و از نقاط جزئی گذرخواهم کرد و در کمیسیون های فنی و تخصصی این مسائل جزئی را توضیح خواهم داد.
وی ادامه داد: مدیریت بحران در کشور از دو دید عامل انسانی و اشکالات ساختاری قابل بررسی است که مشکل اصلی مشکل ساختاری است و ما در کشور از نبود یک نگاه سیستمی و فرآیند محور در حوزه حوادث و پیشگیری از حوادث رنج می بریم و از چالش های اصلی ما است.
شهردار تهران با بیان اینکه در حوزه قانونگذاری ما با ابهام و تورم قوانین، مشخص نبودن و تداخل مسئولیت ها، گنگ بودن قوانین و غیره مواجه هستیم، گفت: با مرور حوادث گذشته این نواقص را می توانیم مشاهده کنیم. در سال ۷۶ هواپیمایی در خارج از باند به اصفهان فرود آمد و مسئولین این حادثه از ۸:۳۰ شب تا ۶ صبح بعد نتوانستند به مسافران دسترسی داشته باشند. یا در سال ۸۲ قطاری در نیشابور دچار حادثه شد و ۳۲۰ کشته داد. همچنین در سال ۹۲ دو تصادف در اتوبان قم منجر به حادثه برای ۴۳ نفر شد. این حوادث نشان می دهد ما از نگاه فرآیندی و ساختاری دچار مشکل هستیم. در زلزله منجیل و بم با اقدامات به موقع مدیریت کنونی بحران ایجاد شد که این سازمان نیز در حال حاضر مشکل قانونی دارد.
قالیباف با بیان اینکه برخی بحران ها حادثه ای و برخی ادامه دار است، گفت: بحران محیط زیست، آلودگی آب، هوا، خاک، بحران های ادامه دار شهر تهران است.
وی با بیان اینکه تنها در شهر تهران مدیریت بحران بر عهده شهردار است، گفت: تهران تنها شهری است که یک مرکز فرماندهی برای بحران های احتمالی دارد و این HSE و امنیت کارگاه های آن به درستی انجام می شود. همچنین برای پیشگیری از بحرانی مثل زلزله، مقاوم سازی پل ها، ارزیابی بیمارستان ها، از لحاظ ایمنی و تربیت گروه های دوام را در دستور کار قرار داده ایم. همچنین طی این سال ها ۱۲۰ سوله بحران در مناطق مختلف شهر ایجاد کردیم و در حال حاضر شهر تهران ۱۲۵ ایستگاه آتش نشانی دارد.
شهردار تهران از رشد تجهیزات آتش نشانی در شهر تهران خبر داد و گفت: در هیچ شهر کشور نوردبان ۵۴ متری برای آتش نشانی نداریم، در حالی که در تهران نوردبان های ۳۳ متری و ۵۴ متری خریداری شده است.
قالیباف با اشاره به عملکرد شهرداری تهران در حوزه بافت های فرسوده گفت: بر اساس قانون باید سالی ۱۰ درصد از حجم بافت های فرسوده کشور کاسته شود که تنها در تهران این رشد قابل توجه بوده و به ۳۴ درصد رسیده و در کشور رشد متوسط ۷ درصد بوده است.
وی به جزئیات حادثه ساختمان پلاسکو پرداخت گفت: پلاسکو و ساختمان علاءالدین از مکان هایی است که دارای خطرات بالقوه و بالفعل هستند اما با وجود اخطارهایی که در گذشته داده شده بود، همچنان ساختمانی مانند علاءالدین در حال فعالیت است. در ساختمان پلاسکو ما اخطارهای لازم را داده ایم و حتی مانور آتش سوزی برگزار کردیم که تنها ۱۷ نفر در آن شرکت کردند.
شهردار تهران با اشاره به مسئولیت شهرداری در حوزه حریق و سیل، افزود: برای پیشگیری از به وقوع پیوستن سیل هایی مانند سیل سال ۶۴ تجریش، ساماندهی آب های سطحی را انجام دادیم و در حال حاضر نقاط آبگیر به شدت کاسته شده است و در ۷ روددره تهران حوزه های آرامش زدیم که در هنگام باران های سیل آسا مشکلی ایجاد نشود.
وی با اشاره به تلاش دو سال و نیم شهرداری برای اجرای حکم کمیسیون ماده ۱۰۰ پاساژ علاءالدین، گفت: با وجود آنکه دادگاه های مختلف در این پرونده به نفع شهرداری تهران حکم داده است، هنوز نتوانسته ایم حکم قانونی را در خصوص این پاساژ اجرا کنیم.
قالیباف در ادامه با اشاره به فعالیت های مدیریت بحران در زمان ایجاد حادثه پلاسکو گفت: با وجود ترافیکی که وجود دارد، کمتر از ۲.۵ دقیقه و بر اساس استانداردها به محل حادثه رسیدیم. تجهیزات ما برای اطفا حریق کامل بود و برخلاف آنچه که برخی در رسانه ها مطرح می کنند، نیاز به هلی کوپتر برای اطفا حریق نبود، هرچند مسئولیت هلی کوپتر به عهده امداد و نجات است.
شهردار تهران ادامه داد: یک بار در پلاسکو آتش مهار شده است اما دوباره آتش سوزی آغاز می شود و ۳۱ دقیقه قبل از تخریب ساختمان، دستور تخلیه اعلام شده است. اما برخی از آتش نشان ها برای آنکه از نبود مردم در مجموعه پلاسکو اطمینان حاصل کنند، از راهرو به سمت درب خروجی می آیند که تخریب راه پله ها اتفاق می افتد. همچنین برخی از آتش نشانان نیز از نمای ساختمان خارج می شوند.
وی با اشاره به اینکه ۶ نفر از شهروندان تهرانی در این حادثه جان خود را از دست داده اند، گفت: در حادثه مشابهی در سئول، ۵۰۰ نفر و در حادثه مشابه در بنگلادش ۱۲۰۰ نفر از شهروندان از بین رفتند.
به گفته شهردار تهران، آواربرداری از این حادثه ۱۰ روزه باید انجام می شد که توانستیم ۹ روزه این آواربرداری را انجام دهیم.
منبع:مهر